П`ятниця
26.04.2024
04:26
Вітаю Вас Гість
RSS
 
ПШБФ села Дорогобуж
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2014 » Липень » 7 » «Ой, на Івана та на Купала...».
16:24
«Ой, на Івана та на Купала...».

     

  Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят  – Івана Купала. Так,  7 липня відбулося свято Івана Купайла, яке огранізували клубні та бібліотечні працівники села Дорогобуж. Наше свято розпочали ведучі Наталія Штаб та Марія Блищик, які розповіли про історію та традиції святкування Купала для гостей - молоді Дорогобужа, Подолян та Бабина, що зібралась на сільському  ставі.

      Головні персонажі святкового дійства – Купало та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Одягнувши вінки і взявшись за руки, дівчата водили хоровод навколо Марени, співаючи обрядові пісні.

      Відповідно хлопці зробили Купайло, - велике солом'яне опудало, на яке, за традицією, солому потрібно було вкрасти, бо не гоже просити.

       Вродовж усього свята чарували присутніх своїм співом учасниці  ансамблю «Козачки» с. Дорогобуж - Тетяна Войтович, Марія Пастушок, Олена Герасименко, а також їх  юні вихованки Юлія, Іванна та Ольга Войтовичі.

      Також обов’язковим атрибутом свята було вогнище, адже згідно переказів, воно має якусь магічну силу. Перестрибуючи його, люди проходять ритуал очищення, навіть існують прикмети, пов'язані з цим: якщо парубок найвище стрибнув – буде гарний урожай у його родини,  вскочив у полум'я – чекай біди. Коли ж вдало перестрибують багаття юнак з дівчиною – вони неодмінно одружаться і проживуть у злагоді все життя. Тому важливо знати, що не можна стрибати через Купальське вогнище будь із ким, а лише з судженим (судженою).

     Також цього вечора дівчата плели вінки – символ щастя та одруження.  Кожен віночок повинен бути сплетений не менше, аніж із 12 квіток, а кожна квітка – то оберіг. Барвінок – символ молодості, кохання та шлюбу. Волошка — символ простоти і ніжності. Васильки – символ святості і чистоти.  Ромашка – символ  доброти і юності. Любисток — символ відданості. Польовий мак – символ краси та надії. Ружа, мальва та півонія – оберігають від серцевих хвороб.  Деревій і хміль –  дають розум і довголіття. Калина – символ дівочої вроди. Полин – оберіг від злих сил. У віночок вплітають також чорнобривці, м’яту, чебрець та інші. Саме з цими віночками дівчата гадали на судженого – кидаючи їх у воду, а хлопці, відповідно, їх ловили. Та цьому дійству передував конкурс на найкращий вінок, у якому перемогла одна з наймолодших учасниць  Дарина Бондар.

                

        Святкування завершувалось цікавими конкурсами, які провів Олександр Штаб .Як завжди, найбільше емоцій вирувало під час перетягування канату.

      Для дівчат теж були забави. Так як справжня українська дівчина повинна  мати гарну косу, то й було проведено конкурс на найдовше волосся, перемогу у конкурсі «Найдовша коса» здобула  Дарина Штаб.

    Всі переможці отримали нагороди, а кожен присутній - гарний настрій та незабутні враження.

 

 Марія Блищик,

бібліотекар ПШБФ с. Дорогобуж

 Олександр Штаб,

завідувач клубною установою с. Дорогобуж

Переглядів: 1075 | Додав: Bibl_ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту